maart 23, 2024

Toegankelijke website

Het creëren van een toegankelijke website betekent het ontwerpen van een online omgeving die voor iedereen makkelijk te gebruiken is, inclusief mensen met beperkingen. Dit is niet alleen belangrijk voor gelijkheid, maar het helpt ook meer mensen jouw website te bezoeken en te gebruiken.

Een website voor iedereen

Een website ontwerpen die voor iedereen toegankelijk is, staat centraal bij het creëren van een inclusief digitaal universum. Dit betekent dat we niet alleen rekening houden met permanente beperkingen zoals visuele of auditieve handicaps, maar ook met tijdelijke situaties zoals een gebroken arm of herstel na een oogoperatie. Het idee is om een digitale omgeving te creëren waarin elke gebruiker, ongeacht de omstandigheden, gemakkelijk kan navigeren en toegang kan krijgen tot de informatie. Het gaat erom een brug te slaan tussen de content en de diversiteit van gebruikerservaringen, om zo een web te bouwen dat werkelijk iedereen verwelkomt.

De beste voordelen van een toegankelijke website

  1. Groter Bereik: Een toegankelijke website trekt een breder publiek aan, inclusief de miljoenen gebruikers met beperkingen. Dit vergroot niet alleen je potentiële klantenkring, maar versterkt ook je merk als sociaal verantwoord.
  2. Verbeterde Gebruikerservaring: Door ontwerpkeuzes die toegankelijkheid vooropstellen, wordt de algemene gebruiksvriendelijkheid van de site verbeterd, wat leidt tot een positievere ervaring voor alle gebruikers.
  3. SEO Voordelen: Zoekmachines waarderen en bevorderen toegankelijke websites, wat betekent dat goede toegankelijkheidspraktijken je site hoger in de zoekresultaten kunnen plaatsen.

Door een website toegankelijk te maken, bouw je niet alleen aan een inclusiever internet, maar verrijk je ook je merk en verbeter je de online ervaring voor iedereen.

Toegankelijke website

Toetsen van een toegankelijke website?

Om de toegankelijkheid van je website te beoordelen, kun je gebruikmaken van de zelfscan op ismijnsitetoegankelijk.nl, ontwikkeld door Accessibility, MKB Nederland, en Thuiswinkel.org. Deze tool biedt een snelle indicatie van hoe je site presteert op het gebied van digitale toegankelijkheid. Daarnaast kun je met de WAVE-browserextensie automatisch toegankelijkheidsproblemen opsporen. Voor een grondige evaluatie is handmatig testen, zoals navigeren met een toetsenbord en schermleessoftware, onmisbaar. Ook is het waardevol om feedback te vragen aan gebruikers met diverse beperkingen voor praktisch inzicht en verbetering van de toegankelijkheid. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op de websites van Accessibility, MKB Nederland, en Thuiswinkel.org.

Samen bouwen aan toegankelijke websites

Bij Desh Online zorgen we ervoor dat iedereen onze websites makkelijk kan gebruiken. We kijken goed hoe onze sites werken voor mensen met en zonder beperking. We gebruiken speciale tools om te checken of alles goed gaat en luisteren naar mensen die ons vertellen hoe we het nog beter kunnen maken. Zo blijven we onze websites verbeteren, zodat iedereen blij is met hoe ze werken.

Wil jij ook zichtbaar worden in een digitale wereld?
Iedereen een website
Desh Online © 2024
calendar-fullcross